Origin Trips

De eerste ontmoeting met Wilbert

De eerste ontmoeting met Wilbert

 

Het contact voor Peru was wat wisselend. Je kent elkaar niet en hoe communiceer je wie je bent en wat je wil en wat je kan bieden in een andere onbekende taal? Ook vanwege het feit dat dit mijn eerste koffietrip is en ik alles zelf aan het regelen ben, kom ik een heleboel dingen tegen waar ik niet bewust van was. Dat je voor de meeste boerderijen wel een paar uur moet reizen bijvoorbeeld. Inkawasi, het district waar de coöperatie San Fernando actief is ligt nog 8 uur reizen van Cusco. Deze reistijd van in totaal 16 uur zat niet in de planning en het was ook niet meer mogelijk meer tijd vrij te maken. Uiteindelijk, met behulp van Susana, de sustainability manager van Cultivar, heb ik een ontmoeting kunnen plannen met Wilbert in Cusco. (Hij is dus voor ons helemaal naar Cusco gereden!) Wilbert is de directeur/manager van Cooperativa San Fernando.

La Bondiet
We ontmoetten elkaar vrijdag 24 juni om twee uur in La Bondiet, een café met koffie en patisserie met een klassieke luxe Franse uitstraling. Hij staat ons al op te wachten als Johanna en ik aan komen lopen. Het begin gaat wat onhandig. Ik struikel over wat Spaanse woorden en geef hem een hand. We gaan zitten en nadat we beide een telefoon met Google translate in handen hebben bestellen we eerst 3 cappuccino’s en 3 taartjes. 

San Fernando
Na een paar minuten lijkt de communicatie via Google steeds soepeler te verlopen. Ik doe m’n best om de woorden die Google laat zien zelf uit te spreken en tot mijn verbazing lijkt Wilbert te begrijpen wat ik zeg. Alles wat ik weet over koffieproductie, komt van derden of uit een boek. Het komt al veel meer tot leven als ik Wilbert hoor praten. Als hij foto’s laat zien, baal ik even als een stekker dat we niet in Inkawasi zijn. Ik verlang ernaar om de grond te kunnen voelen en een koffiebes van een tak te plukken. Ik moet echter nog even geduld hebben. De indruk die Wilbert mij geeft over San Fernando is goed. Ze lijken empatisch en betrokken met de producenten. Een deel van de koffie wordt biologisch verbouwd, ze verzorgen opleidingen over bijvoorbeeld financiën en ze hebben een focus op kwaliteit. Ze lijken alles te doen om echt mooie koffies te produceren. 

Un pequeño regalo
We sluiten na bijna twee uur het gesprek af. Ik verras hem met het cadeautje, twee porseleinen koffiekopjes van Unit 30 (overigens een van de meest fantastische designs, van hoogwaardige kwaliteit en ambacht die ik ooit heb gezien en in Groningen gemaakt) en een ansichtkaartje met foto’s van Groningen. Wilbert verontschuldigt zich voor het feit dat hij niks heeft meegebracht waarop ik antwoord dat ik het al een eer vind om hem te ontmoeten. Al met al was het een bijzondere kennismaking in alles. We hebben beloofd contact te houden. Hopelijk kunnen we in september al preshipment samples proeven :) 

Reading next

De eerste week in Peru
Een mierenhoop van mototaxi's

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.