Origin Trips

De tweede week in Peru

Een mierenhoop van mototaxi's

We vliegen van Cusco, via Lima naar Chiclayo en rijden met een taxi van Chiclayo naar Jaén. Een taxirit van 6 uur waarin we behoorlijk wat doodsangsten moeten doorstaan. De chauffeur rijd met 100 km/h door de bergen, al toeterend bij de bochten en maakt ook nog af en toe een filmpje met z'n telefoon. Afijn, we komen heelhuids in Jaén aan. De sfeer in de stad is heel anders dan in Cusco. 

Een handelsstad
In Cusco is alles gericht op de toeristen. Maar Jaén is duidelijk een handelsstad. We zien ook alleen maar Peruanen, de toeristen komen hier niet echt. En overal om je heen, zie je koffie. Er ligt hier parchment koffie op de grond op zeil te drogen. En op elke hoek zit wel een koffie- of chocoladehandelaar. Het wemelt van de mototaxi's, brommers met een karretje met bank achterop. Je betaald 4 soles per ritje, omgerekend ongeveer 1 euro en dan brengen ze je overal naar toe. De stad voelt een stuk rauwer en wilder dan Cusco, maar ik heb het gevoel dat we een stuk meer te zien krijgen van het Peruaanse leven. Avondeten, doen ze hier niet op dezelfde manier als in Nederland. Ze lunchen en ontbijten veel uitgebreider en komen in de avond bijeen voor een kopje koffie en een broodje. Onze zoektochten naar eten in de avond levert dan ook niet veel meer op dan kip met patat en een andere keer een tosti. 

Waarvoor we kwamen
Er staan afspraken op de planning met twee bedrijven. Finca Churupampa en Cultivar. De eerste twee dagen zijn met Finca Churupampa, een producent en exportbedrijf. Via This Side Up, een koffie-importeur in Nederland ben ik met hen in contact gekomen. Eber Tocto, de oprichter van Finca Churupampa heeft voor ons een hotel geregeld en bij aankomst in Jaén ontmoeten we elkaar direct voor het avondeten. Wat we de dagen daarop meemaken voelt nog steeds heel speciaal. Het is voor mij de eerste keer dat ik over een koffieboerderij heen loop en alles in het echt kan zien en voelen. Ik heb er een apart stukje over geschreven. Die vind je hier.

Cultivar
Aan het einde worden we weer teruggebracht naar het Hotel Luna del Valle. De volgende dag gaan we op stap met Theadros en Dreidi van Cultivar. Cultivar is een Nederlands import en exportbedrijf. Het team bestaat uit jonge gedreven mensen van rond de dertig. Theadros is Nederlands, maar de rest van het team zijn Peruanen. Ook zij zijn hier om kleine producenten in contact te brengen met branders, om de keten duurzamer te maken en met elkaar te handelen als gelijken. Naast het bezoek aan de boerderij van Zely krijgen we ook de gelegenheid samen wat koffietentjes te bezoeken. Waaronder een café van een voormalig Baristakampioen van Peru. We sluiten de week af met een borrel met het Cultivar team. Via Cultivar kunnen we een koffie van Wilbert importeren. De manager van de San Fernando coöperatie in het Inkawasi district. 

Terug naar Lima
De volgende dag stappen we in de bus naar Chiclayo. We blijven daar een nachtje slapen en vliegen dan naar Lima. We hebben wat tips gekregen van de jongens van Cultivar voor eten en koffie en gebruiken de laatste twee dagen in Perú in de wereldstad. Ik moet eerlijk zeggen dat de wijk Miraflores waar we verblijven, een vrij dure wijk is die me erg doet denken aan de wereldsteden in Europa. Het is internationaal, met mooie parkjes, luxe restaurants en koffietentjes en de bananen smaken hetzelfde als in Nederland. Terwijl we op de Finca de lekkerste banaan ooit hebben geproefd. Heel zoet en tropisch. 

Ik voel me automatisch wat meer op m'n gemak, omdat het wat bekender aan voelt. We vinden een café om de hoek bij ons hotel waar ze alles super mooi hebben ingericht. De taarten er echt fantastisch uitzien en ze ook nog echt verse sappen serveren. Heel erg tof en inspirerend. En we belanden ook bij Ciclos café. Een specialty koffiebar waar de eerste verdieping boven de bar ook nog helemaal is ingericht om specialty chocolade te proeven. Nog zo'n onwijs interessant product. 

En dan weer naar huis. Naar mijn gezin. Het was maar twee weken, maar het voelde alles behalve natuurlijk om zo ver weg van ze te zijn. Overigens begroetten zij mij alsof ik maar een dag ben weggeweest haha :)

 

 

Reading next

De eerste ontmoeting met Wilbert
Koffie voor KOSU

7 comments

elefajoj

] Ezazeetas kop.fijq.kosukoffiebranderij.nl.xvz.th http://slkjfdf.net/

elefajoj

] Ezazeetas kop.fijq.kosukoffiebranderij.nl.xvz.th http://slkjfdf.net/

ujfivurohip

] Eluyaf kui.ggbv.kosukoffiebranderij.nl.jpp.od http://slkjfdf.net/

ujfivurohip

] Eluyaf kui.ggbv.kosukoffiebranderij.nl.jpp.od http://slkjfdf.net/

edjidorapiqur

] Irolep wwk.rrhf.kosukoffiebranderij.nl.neb.bp http://slkjfdf.net/

edjidorapiqur

] Irolep wwk.rrhf.kosukoffiebranderij.nl.neb.bp http://slkjfdf.net/

eavexutahek

] Ilazeyi hen.wmmq.kosukoffiebranderij.nl.kud.qz http://slkjfdf.net/

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.