Ik vind het lastig om onder woorden te brengen hoe de dagen waren bij Finca Churupampa. De gastvrijheid, de professionaliteit, de grapjes en de ontspannen en intieme sfeer. Het voelt als een droom. Elke keer als ik er aan terugdenk wordt ik helemaal warm van binnen.
Het bedrijf
We hebben in twee dagen, de kern van het bedrijf gezien. Het kantoor in Jaén, het kantoor in Chirinos, de boerderij van Finca churupampa zelf en de twee boerderijen van de familie Marino. Ze hebben nog veel meer producers, maar dit is merkbaar een trots van de familie. Hier drogen ze de koffie in een secador. Een secador is een met plastic overdekte tent met plateaus waar de koffie over wordt verspreid. Het stabiele klimaat in de tent zorgt dat de koffie mooi gelijkmatig kan drogen. Ze plukken alleen de rijpe koffiebessen en werken met hun eigen fertilizer gemaakt van cavia poep en pulp van de koffiebes. We zijn de hele tijd in het gezelschap geweest van Eber en Miguel. En op de boerderij bij de Marino broers liep het hele team mee over het veld. Al struinend over de finca’s stopt iedereen regelmatig een koffiebesje in z’n mond. Het is minder vruchtvlees dan ik had verwacht, maar wel lekker zoet.
Familias Sostenibles
Het team van Churupampa voelt als een grote familie die zorgt voor elkaar. Alle neuzen staan in dezelfde richting. Het is heerlijk om te zien en te voelen. We aten bij hen thuis en hebben heerlijk op de Finca geslapen. De beste nacht hier in Peru.
Koffie voor KOSU
Hoe betekenisvol ik deze twee dagen echt vind en hoeveel ik er van heb geleerd, vind ik lastig uit te drukken in een beknopt blogbericht. Alles wat ik typ doet geen recht aan de werkelijke ervaring. Het inspireert mij enorm, niet alleen op koffiegebied, maar ook hoe je daarnaast je bedrijf kan inrichten en welke houding je aanneemt ten opzichte van anderen. Finca Churupampa wordt de leverancier van de eerste basiskoffie van KOSU. En ik hoop in de toekomst nog veel meer te delen over de familie en het leven daar en de mooie koffies die ze produceren.