Koffie van de maand

KOFFIE VAN DE MAAND DECEMBER

KOFFIE VAN DE MAAND DECEMBER

De allereerste koffie van de maand, de decemberkoffie, is de Natural processed typica en bourbon van Ngula Micromill uit Congo. De koffie komt van het eiland Idjwi. Dit eiland ligt in het meer Kivu. Met in het westen het vaste land van de Democratische republiek Congo en in het oosten een ander bekend koffieland Rwanda. De koffie heb ik ingekocht via This Side Up. This Side Up is ook de koffie importeur via wie ik met de Tocto familie in contact kwam in Peru waar ik afgelopen zomer op bezoek ben geweest. This Side Up koopt sinds 2017 koffie in van CPNCK, een van de boerencoöperaties op het eiland Idjwi. Sinds 2017 zijn ze jaarlijks steeds meer gaan inkopen van een van de micromills van de coöperatie, Ngula. This Side Up is de meest transparante koffie importeur die ik ken. Op hun site staan de prijzen en de logistieke keten uitvoerig beschreven. 

Waarom ik deze koffie heb gekocht
Toen ik deze koffie voor het eerst proefde was ik verbaasd hoe clean hij was. Daarmee bedoel ik dat ik weinig “foute” smaken in de koffie kon ontdekken. Dat is best bijzonder voor een natural processed koffie. Het gevaar bij deze verwerkingsmethode is namelijk dat de koffie niet gelijkmatig droogt en schimmelig of overgefermenteerd kan gaan smaken. 

De verwerkingsmethode
Het verwerken van de koffie kan je grofweg onderverdelen in twee verschillende methoden. De natural methode en de washed methode. Bij de natural methode wordt de koffiebes eerst gewassen, takjes en onrijpe of te rijpe bessen zoveel mogelijk verwijdert en daarna in zijn geheel gedroogd. Bij de washed methode wordt de koffie eerst gewassen en worden ook takjes en onrijpe of te rijpe bessen zoveel mogelijk verwijdert en daarna ontpulpt en in water gefermenteerd zodat het overgebleven vruchtvlees, ook wel mucilage genoemd, gedeeltelijk wordt verteerd. Dit gebeurt door van nature aanwezige organismen. Hierna kan je de resten van het vruchtvlees eraf schrobben. Tussen deze twee verwerkingsmethoden zitten nog een heleboel variaties, welke variatie wordt gebruikt verschilt per regio. Vaak is dit afhankelijk van de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van benodigde middelen, zoals veel vers water bij de washed methode. 

Het effect op de smaak van de natural methode
De natural verwerkingsmethode geeft de koffie meer body. En met body bedoel ik volheid of romigheid. En dat heeft deze koffie. En niet alleen dat, maar hij is in zijn geheel gewoon heerlijk zacht en zoet. Als je het zakje opentrekt dan ruikt hij een beetje plantaardig, een beetje erwtjes achtig, maar tijdens het zetten verandert dit in een heerlijk warm aroma. En dan ruik ik caramel en roomboter en een kleine hint van sinaasappelschil. En als je hem proeft is hij laag in aciditeit en heel vol van smaak. Ik ben heel blij dat ik deze koffie als eerste koffie van de maand mag dopen. Ik heb em wat later in het seizoen gekocht en ik hoop dat als de nieuwe oogst aan het einde van de winter binnen komt ik weer een nieuw lot kan inkopen.. 

Het is een hele vriendelijke koffie. Echt een allrounder. Tot nu toe heb ik eigenlijk geen enkele keer een echt vieze koffie ermee gezet, wat ik ook deed. Mijn standaard recept voor espresso is 18 gram droge gemalen koffie op 40 gram gezette espresso. Maar ook op filter is hij heel mooi en komt er ook een fijne lichte aciditeit naar voren. Voor een Hario V60 gebruik ik meestal 30 gram gemalen koffie met 500 gram water. 

Volgende lezen

Podcast: 'Raapzaad'
Pink Bourbon van finca Buenos Aires

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.